Nyheter

Chordate Medicals vd om avancemang i Saudiarabien

1 april, 2021

Ett av Chordate Medicals strategiska mål är att bevisa marknadsmöjligheten på väl utvalda marknader för att möjliggöra expansion och tillväxt samt kunna attrahera köpare av bolaget. Saudiarabien är en av de marknader som valts ut och som visar god potential.

Chordate Medical har en hög marknadsaktivitet i Saudiarabien vilket exemplifieras av försäkringskoden som bolagets distributör fick access till under hösten 2020 för vissa privata sjukhus. Dessutom är bolagets rinitbehandling just nu föremål för utprovning på offentliga sjukhus i landet.

Framgångarna i Saudiarabien

Saudiarabien är en stor marknad med cirka 35 miljoner invånare och kronisk nästäppa är ett uttalat hälsoproblem i landet, vilket banar väg för en god marknadspenetration med bolagets rinitbehandling. Under senaste tiden har Chordates distributör i Saudiarabien arbetat aktivt och nått flera milstolpar vilket förväntas accelerera försäljningen av K.O.S-behandlingen.

Viktig försäkringskod på privata sjukhus

Ett kvitto på distributörens dedikerade arbete var att de fick K.O.S-behandlingen inkluderad i en ersättningskod för försäkringsbetalning på privata sjukhus i Saudiarabien under hösten 2020. Chordates rinitbehandling täcks därmed av privat sjukvårdsförsäkring på privata sjukhus i kategori A och B, vilket motsvarar cirka 25 procent av de 127 privata sjukhusen i Saudiarabien.

Försäkringsersättningen (reimbursment) innebär att patienterna helt eller delvis slipper betala vid behandling med K.O.S eftersom sjukförsäkringen täcker kostnaderna. Detta kan leda till att fler känner sig manade att testa behandlingen för att bli av med sin besvärliga kroniska nästäppa.

Utprovning på offentliga sjukhus

Beslutet om försäkringsersättning ledde senare till att Saudiarabiens hälsoministerium beslutade genomföra en formell utprovning av K.O.S på offentliga sjukhus. Denna utprovning pågår nu på tre ledande offentliga sjukhus i Saudiarabien. Ett positivt utfall i utprovningen skulle innebära att Chordates distributör får nationellt tillstånd att sälja rinitbehandlingen till de cirka 415 offentliga sjukhusen i landet, vilket öppnar upp för att nå ett stort antal kunder på den offentligt ägda sjukhusmarknaden.

– Detta kan ses som en direkt följd av att en sjukförsäkringskod gjordes tillgänglig för förskrivning av vår K.O.S-behandling på vissa privata sjukhus, vilket vi meddelade i början av november. Det är mycket glädjande att se hur vår lokala distributörspartner omedelbart utvecklar möjligheten att även komma in på den mycket stora offentligt ägda sjukhusmarknaden, säger Anders Weilandt, vd Chordate Medical.

För att stötta distributörens arbete bidrar Chordate Medical med klinisk och teknisk rådgivning online när distributören genomför produktdemonstrationer på plats hos kunderna.

Vd kommenterar

Anders Weilandt bedömer det som troligt att man kommer se en markant ökning i försäljningen till Saudiarabien inom närmsta året.

Distributören i Saudiarabien verkar vara väldigt aktiv. Kan du säga något kort om distributören och hur deras införsäljningsarbete ser ut?

– Vår distributör i Saudi arbetar målmedvetet och fokuserat, de har god förståelse för hur processen ska hanteras för att få offentlig och privat försäkringsersättning. Vägen man valde tidigt var att arbeta långsiktigt med ledande och opinionsbildande läkare, det förefaller betala sig nu.

Hur har pandemin påverkat marknadsaktiviteterna i Saudiarabien?

– Landet har inte varit förskonat från pandemin på något vis, men toppen på spridningen inträffade i juli och sedan dessa har både spridning och dödsfall sjunkit till väldigt låga tal.

Hur länge kommer utprovningen på de offentliga sjukhusen i Saudiarabien pågå och vad skulle ett positivt utfall i utprovningen innebära?

– Det går inte att säga hur lång tid det tar, men vi vet att det var ett begränsat antal behandlingar som skulle genomföras på vardera av de tre testklinikerna. Ett positivt utfall skulle kunna ge en listning i den nationella inköpskatalogen, det innebär att en klinik kan rekvirera produkten och utföra behandling helt kostnadsfritt för patienten.

Försäljningen av K.O.S i Saudiarabien gäller för tillfället endast behandling av rinit. Är målet att även inkludera kronisk migrän som indikation för försäljningen i landet?

– Prevalens för migrän i länderna runt gulfen ligger på jämförbara nivåer med Europa. När distributören har etablerat rinitbehandlingen är det en logisk tanke att även undersöka möjligheterna med migrän.

 

Chordate Medical har utvecklat en behandlingsmetod som kallas Kinetic Oscillation Stimulation (K.O.S) för behandling av kronisk rinit (nästäppa) och potentiellt även kronisk migrän. Produktsystemet säljs idag via distributörer i Norden, Italien och Saudiarabien till kliniker och sjukhus som i sin tur behandlar patienterna mot rinit.

Fler Nyheter

Pressmeddelanden

Vill du läsa våra pressmeddelanden finns de under Investor relations eller via länken nedan.

Pressmeddelanden

För frågor om Chordates aktiekurs eller andra investeringsrelaterade ämnen, vänligen se om svaret finns här.

För frågor om K.O.S-behandlingens medicinska effekter, vänligen se om svaret finns här.

För att komma i kontakt med Chordate gällande andra frågor, använd formuläret här bredvid. Vi gör vårt bästa för att svara så snabbt som möjligt.

Kontakta oss


Informationen hanteras enligt vår integritetspolicy.