Den lilla migränboken

”Förmodligen har människan lidit av migrän sedan tidernas begynnelse. Kanske till och med innan dess. Kanske led vissa Homo Erectus av migrän. Och Australopithecus. Och ännu mer avlägsna släktingar. Det vet vi inte.”

Den lilla Migränboken ger en populärvetenskaplig översikt på en av vår tids vanligaste folksjukdomar – migrän och kronisk migrän. Boken bjuder bland annat på en resa genom historien, från behandlingsmetoder 7 000 före Kristus och tidigare, med borrningar i skallbenet, fram tills dagens mer moderna och effektiva behandlingar. Boken tar också upp de stora frågorna som forskningen än idag kämpar med att fullständigt besvara – vad är egentligen migrän, vem drabbas, och varför uppstår det?

Läs Den lilla Migränboken som e-bok utan kostnad här.

Du kan beställa Den lilla Migränboken för tryckkostnad och porto, eller större volymer till självkostnadspris, genom att kontakta oss på bestall@chordate.com. Faktura skickas från PÅ Media AB.

Tanken på att ge ut en bok om migrän väcktes för några år sedan. Vi på Chordate Medical var i full färd med att utveckla vår behandling mot migrän. Vi läste forskningsrapporter, vetenskapliga uppsatser, väl underbyggda artiklar i medicinska tidskrifter och mycket annat. Gradvis insåg vi att något saknades: en översiktlig, enkel och lättfattlig genomgång av migrän. Migrän orsakar stort lidande och kostar samhället oerhörda mängder pengar. Trots det är det en åkomma som dras med envisa fördomar i stil med att ”det är ju bara huvudvärk” och som under lång tid varit förbisedd av forskningen. Syftet med den här boken är alltså att bidra till att höja kunskap och medvetenhet om migrän.

Utdrag från kapitel ett av Den lilla Migränboken:

”De äldsta budskap som finns bevarade – oftast målade på grottväggar eller inristade på små bruksföremål – innehåller ingenting som berättar om sjukdom eller smärta. Men de var människor precis som vi på den tiden. Deras kognitiva förmåga var precis lika stor som vår. De pratade med varandra, de skvallrade och kunde minnas oändliga antal växter, frukter och djurs migrationsvägar. De kunde bota sjukdomar och lägga om sår, lindra smärta och känna svartsjuka och skadeglädje. Så att de då och då hade huvudvärk kan vi nog utgå ifrån. Vissa av dem hade med all säkerhet så ont att de inte kunde följa med och samla mat just den dagen. I stället var de tvungna att sitta kvar vid elden med en djurhud runt huvudet eftersom alla ljud och allt ljus gjorde smärtan värre.”

Den lilla Migränboken är skriven av författaren och journalisten Kalle Dixelius, på uppdrag av Chordate Medical. Kalle Dixelius har gett ut två romaner och har tidigare arbetat på Dagens Nyheter och TT.

För frågor om Chordates aktiekurs eller andra investeringsrelaterade ämnen, vänligen se om svaret finns här.

För frågor om Ozilia®-behandlingens medicinska effekter, vänligen se om svaret finns här.

För att komma i kontakt med Chordate gällande andra frågor, använd formuläret här bredvid. Vi gör vårt bästa för att svara så snabbt som möjligt.

Vänligen notera att MAR reglerna (marknadsmiss-bruksförordningen) förhindrar oss att lämna uppgifter till enskilda frågeställare om sådant som rör aktien, aktiekursen, ekonomi och finanser, kommersiella och vetenskapliga aktiviteter och annan information som kan tänkas vara kurspåverkande. Vi hänvisar generellt till bolagets publika informationsgiving för den typen av frågor, varför inkommande mail med sådana frågor inte heller kommer att besvaras enskilt. 

Kontakta oss

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Informationen hanteras enligt vår integritetspolicy