Migränskolan

Del 3: Samhällsaspekter och kostnader

Migränskolan del 3: Samhällsaspekter och kostnader på grund av migrän

Närmare en och en halv miljon svenskar är drabbade av migrän i någon form och migrän är därmed en av Sveriges vanligaste folksjukdomar. Globalt förekommer migrän hos mer än tio procent av befolkningen och en stor del av patienterna tvingas sjukskriva sig en eller flera dagar i månaden. Den samhällsekonomiska effekten av migrän är med andra ord stor, både genom produktionsbortfall och sjukvårdskostnader samt personligt lidande.

Att hundratusentals människor har så ont och mår så dåligt flera gånger i månaden är naturligtvis illa nog. Det mänskliga lidandet är stort, men som allt annat lidande är det svårt att kvantifiera. Vad som däremot går att mäta är migränens inverkan på arbetsförmågan hos de som drabbas.

Att utföra någon som helst arbete när man har migränhuvudvärk är på gränsen till omöjligt för de flesta. Många sjukskriver sig när anfallen kommer, andra vet med sig att de inte klarar av att arbeta mer än halvtid eller ännu mindre. Lägg därtill att stress är en vanlig utlösande faktor för migränanfall, och att känna stress för att kanske få ett migränanfall när det passar som allra sämst på jobbet leder i sin tur ofta till ett migränanfall. Även om man klarar av att arbeta, är ofta förmågan att prestera på topp klart stukad.

Enligt en studie från 2019 är den samhälleliga kostnaden för varje migränpatient mellan 5 000 och 24 000 euro per år (det vill säga cirka 50 000–240 000 svenska kronor). Av den kostnaden utgör produktivitetsförlusten 80 procent och sjukvårdskostnader 20 procent. Ett exempel på den höga vårdkostnaden är att en årsdos av läkemedel mot migrän kan kosta upp till 60 000 kronor.

Den genomsnittlige migränpatienten kostar samhället i dagsläget cirka 120 000 kronor, vilket motsvarar ungefär femtio arbetsdagar per år. Lyfter man ut de som lider av kronisk migrän, vilket som sagt är cirka två procent av befolkningen, landar man på att de varje år står för en produktionsbortfallskostnad på cirka 2,4 miljoner arbetsdagar. Det är cirka 9 500 heltidstjänster.

Observera att dessa siffror gäller Sverige. Enkel matematik ger vid handen att de globala förlusterna är hisnande, nästan inte ens värda att skriva ut med alla sina miljarders miljarder euro, dollar eller kronor i produktionsbortfall.

Förutom den ekonomiska påverkan skapar migrän också mänskligt lidande. Världshälsoorganisationen WHO har klassat migrän som den sjätte mest handikappande sjukdomen i världen och ett av de 20 tillstånd som orsakar störst mänskligt lidande.

Med befintliga behandlingar, som i dagsläget till stor del endast lindrar besvären, kommer kostnaderna för samhället, vården och individen inte minska. Det finns ett stort behov av nya behandlingar som mer långvarigt förebygger sjukdomen.

Om Chordate Medical

Chordate är ett medicintekniskt bolag som under tio år har utvecklat och patenterat nya behandlingsmetoder mot kronisk nästäppa och kronisk migrän. Bolagets patenterade Ozilia® Migraine-behandling för kronisk migrän står inför slutfasen av den patientstudie som påbörjades 2018. Det statistiska utfallet från studien behövs för att erhålla CE-märkning för användningsområdet kronisk migrän. Sedan tidigare har bolagets rinit-behandling erhållit CE-märkning och introducerats på utvalda europeiska marknader samt Saudiarabien. Chordate Medical är noterat på Nordic Growth Market – SME.

För frågor om Chordates aktiekurs eller andra investeringsrelaterade ämnen, vänligen se om svaret finns här.

För frågor om Ozilia®-behandlingens medicinska effekter, vänligen se om svaret finns här.

För att komma i kontakt med Chordate gällande andra frågor, använd formuläret här bredvid. Vi gör vårt bästa för att svara så snabbt som möjligt.

Vänligen notera att MAR reglerna (marknadsmiss-bruksförordningen) förhindrar oss att lämna uppgifter till enskilda frågeställare om sådant som rör aktien, aktiekursen, ekonomi och finanser, kommersiella och vetenskapliga aktiviteter och annan information som kan tänkas vara kurspåverkande. Vi hänvisar generellt till bolagets publika informationsgiving för den typen av frågor, varför inkommande mail med sådana frågor inte heller kommer att besvaras enskilt. 

Kontakta oss

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Informationen hanteras enligt vår integritetspolicy