Migränskolan

Del 1: Vad är migrän?

Migränskolan del 1: Vad är migrän och kronisk migrän, varför uppstår migrän, och vem drabbas?

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar och bara i Sverige lider 1,4 miljoner människor av migrän i någon form. Det är ungefär var åttonde svensk. Räknar man globalt handlar det om strax över en miljard människor.

Migrän är attacker av intensiv huvudvärk som oftast pågår i ett halvt till ett dygn. Värken kan bli värre vid rörelse och fysisk ansträngning. Vid migränattacker är det vanligt att samtidigt må illa och bli extra känslig för ljud och ljus. Migränhuvudvärk beskrivs ofta som borrande, dunkande eller pulserande, och kan komma utan förvarning eller förkänningar.

Så varför uppstår migrän? Migränattacker startar i hjärnans centrala nervsystem, men det är inte klarlagt exakt vad som händer vid en attack. Forskare tror att det pågår ett komplicerat samspel mellan hjärnans nervceller, nerver och blodkärlssystem.

Utlösande faktorer för migrän är högst individuellt, för vissa drabbade går attackerna inte att härleda till något specifikt medan andra har en eller flera triggerfaktorer såsom stress, hormonförändringar, sömnbrist samt specifika födoämnen och lukter.

Man vet också att två tredjedelar av alla migränfall verkar vara ärftliga och att hormoner spelar en stor roll. Det senare på grund av att migrän bland förpubertala barn är något mer vanligt hos pojkar, medan det bland tonåringar och vuxna är vanligare bland kvinnor. Symtomen tenderar också att avta under graviditet och efter klimakteriet.

Förutom komplexiteten med migränens orsaker, finns det även olika typer av migrän som alla har sina egenheter. De vanligaste kategorierna är vanlig migrän, klassisk migrän och kronisk migrän.

Migrän utan aura – vanlig migrän

Denna typ av migrän kännetecknas av återkommande migränanfall med pulserande, smärtsam huvudvärk som ofta är koncentrerad till ena halvan av huvudet. Bland kvinnor som lider av migrän utan aura är det vanligt att den återkommer i samband med menscykeln. Den drabbade blir ofta illamående, kräks och blir känslig för starkt ljus och starkt ljud. Man räknar med att upp till 70 procent av de som har diagnosticerats med migrän lider av vanlig migrän.

Migrän med aura – klassisk migrän

Trots att migrän utan aura är den vanligaste typen av migrän, är auramigrän kanske den mest typiska migränvarianten. Ofta är det den man tänker på när ordet ”migrän” dyker upp. Auran varar vanligtvis i upp till en timme och följs sedan av en tilltagande huvudvärk, som kan kännas i ena halvan av huvudet eller i hela huvudet.  I detta sammanhang betyder ordet aura en samling symtom som i det typiska fallet förekommer innan huvudvärken sätter in. En patient med aura upplever minst ett av följande symtom:

  • Synrubbningar som blixtrande ljus, fläckar eller linjer. Även suddighet och bortfall av synfältet kan förekomma
  • Känselstörningar, till exempel stickande känsla i armar och ben eller domningar
  • Talstörningar, framför allt svårt att hitta ord
  • Svaghet i musklerna
  • Tjut i öronen
  • Yrsel

Kronisk migrän

Definitionen för kronisk migrän är rättfram och enkel: om man lider av huvudvärk minst femton dagar per månad varav åtta med migränepisoder så har man kronisk migrän. Den kan föregås av en aura eller inte. Anfallen kan vara i några timmar till flera dagar. Cirka två procent av befolkningen lider av kronisk migrän.

Om Chordate Medical

Chordate är ett medicintekniskt bolag som under tio år har utvecklat och patenterat nya behandlingsmetoder mot kronisk nästäppa och kronisk migrän. Bolagets patenterade Ozilia® Migraine-behandling för kronisk migrän står inför slutfasen av den patientstudie som påbörjades 2018. Det statistiska utfallet från studien behövs för att erhålla CE-märkning för användningsområdet kronisk migrän. Sedan tidigare har bolagets rinit-behandling erhållit CE-märkning och introducerats på utvalda europeiska marknader samt Saudiarabien. Chordate Medical är noterat på Nordic Growth Market – SME.

För frågor om Chordates aktiekurs eller andra investeringsrelaterade ämnen, vänligen se om svaret finns här.

För frågor om Ozilia®-behandlingens medicinska effekter, vänligen se om svaret finns här.

För att komma i kontakt med Chordate gällande andra frågor, använd formuläret här bredvid. Vi gör vårt bästa för att svara så snabbt som möjligt.

Vänligen notera att MAR reglerna (marknadsmiss-bruksförordningen) förhindrar oss att lämna uppgifter till enskilda frågeställare om sådant som rör aktien, aktiekursen, ekonomi och finanser, kommersiella och vetenskapliga aktiviteter och annan information som kan tänkas vara kurspåverkande. Vi hänvisar generellt till bolagets publika informationsgiving för den typen av frågor, varför inkommande mail med sådana frågor inte heller kommer att besvaras enskilt. 

Kontakta oss

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Informationen hanteras enligt vår integritetspolicy