Migränskolan

Del 4: Marknaden för migränbehandlingar

Migränskolan del 4: Marknaden för migränbehandlingar

Migränmarknaden kan delas in i två huvuddelar; läkemedel och medtech. Den absolut största delen är läkemedelsdelen, som står för uppemot 95 procent av migränmarknaden.

Marknaden för läkemedel

Läkemedelsmarknaden för migrän beräknas totalt uppgå till sju miljarder dollar år 2025. Det innebär en CAGR (compound annual growth rate, eller sammansatt årlig tillväxt) på drygt 15 procent för G7- länderna (USA, UK, Tyskland, Frankrike, Italien, Kanada och Japan). Ingenting tyder dock på att efterfrågan på läkemedel mot migrän i andra, liknande länder skulle skilja sig nämnvärt åt.

Nästan samtliga läkemedelsjättar såsom Johnson&Johnson, AstraZeneca, Pfizer, EliLily har en eller flera produkter som antingen förebygger eller lindrar migrän. Läkemedlens dominans på migränmarknaden förstärktes när CGRP hämmare som Aimovig lanserades kring 2018.

Marknaden för medtech

När det gäller migrän och medtech är det specifikt en form av medtech som är av intresse – neuromodulation. Termen brukar förklaras så här: ”förändring av nervaktivitet genom riktade stimuli, som till exempel elektrisk stimulation eller kemiska medel, mot specifika neurologiska centra i kroppen”.  

Marknaden för olika neuromodulationsbehandlingar – allt från nästäppa till depression, kronisk smärta, Parkinsons sjukdom och migrän, beräknas uppgå till cirka åtta miljarder dollar år 2025. Sektorn beräknas växa med åtta procent per år (CAGR).

Neuromodulation som en behandling mot migrän – såväl förebyggande som akut smärtlindrande – är ännu så länge i sin linda. Men det finns en rad företag och institutioner som har presenterat lovande resultat. Bland de behandlingar som är under utveckling finns bland annat Kinetic oscillation stimulation, Ozilia® Migraine.

Ozilia® Migraine-behandlingen innebär att en kateter med en liten ballong förs in i patientens näsa. Ballongen blåses upp och vibrerar sedan i en viss frekvens under cirka tio minuter. Detta görs i båda näsborrarna. Metoden är föremål för intensiv forskning och har visat lovande resultat. Det finns endast en producent av Ozilia® Migraine i världen: Chordate.

Fördelen med neuromodulation som behandling mot migrän är att den i de flesta fall har betydligt färre oönskade effekter än läkemedelsbehandlingar.

Marknaden för Botox®

Botox är en behandlingsform mot migrän som har visat bra effekt. Behandlingen måste utföras på klinik av en specialist och innebär att cirka trettio injektioner görs i huvud och nacke. Detta måste upprepas cirka var tolfte vecka för bästa effekt.

När Botox godkändes för behandling av migrän i USA 2010, låg aktiekursen för Botox-tillverkaren Allergan på cirka 38 dollar. När sedan läkemedelsjätten Actavis förvärvade Allergan för cirka 66 miljarder dollar, låg aktien på runt 300 dollar.

Man beräknar att marknaden för Botoxbehandling för migrän kommer att uppgå till cirka 3,5 miljarder dollar år 2027.

Medtech och uppköp

De senaste åren har det blivit allt vanligare med uppköp inom medtech. Forskning och utveckling sköts i allt större utsträckning av mindre start-ups, som tar in kapital från aktiemarknad och andra investerare. Symbiosen är lika enkel som potentiellt lukrativ: de små företagen tar den initiala, finansiella risken i hopp om att kapitalisera på den i och med ett uppköp. De stora företagen slipper investera i stora forskning och utvecklingsavdelningar och kan renodla och sälja de nya landvinningarna på ett betydligt mer effektivt sätt än mindre aktörer.

Ett av många exempel på detta är från juli 2020, när den irländsk-amerikanska medtechjätten Medtronic förvärvade 90 procent av aktierna i den franska start-upen Micrea, som utvecklar spinalimplantat. Aktierna köptes till kursen sju dollar styck, vilket var i snitt 22 procent över marknadspriset. Affären var den tredje i sitt slag som Medtronic genomförde 2020.

Så sent som i januari 2021 köpte Boston Scientific – en annan gigant inom med-tech – företaget Preventice Solutions för cirka 925 miljoner dollar. Preventice Solutions utvecklar olika produkter för att övervaka och kontrollera hjärtat.

Om Chordate Medical

Chordate är ett medicintekniskt bolag som under tio år har utvecklat och patenterat nya behandlingsmetoder mot kronisk nästäppa och kronisk migrän. Bolagets patenterade Ozilia® Migraine-behandling för kronisk migrän står inför slutfasen av den patientstudie som påbörjades 2018. Det statistiska utfallet från studien behövs för att erhålla CE-märkning för användningsområdet kronisk migrän. Sedan tidigare har bolagets rinit-behandling erhållit CE-märkning och introducerats på utvalda europeiska marknader samt Saudiarabien. Chordate Medical är noterat på Nordic Growth Market – SME.

För frågor om Chordates aktiekurs eller andra investeringsrelaterade ämnen, vänligen se om svaret finns här.

För frågor om Ozilia®-behandlingens medicinska effekter, vänligen se om svaret finns här.

För att komma i kontakt med Chordate gällande andra frågor, använd formuläret här bredvid. Vi gör vårt bästa för att svara så snabbt som möjligt.

Vänligen notera att MAR reglerna (marknadsmiss-bruksförordningen) förhindrar oss att lämna uppgifter till enskilda frågeställare om sådant som rör aktien, aktiekursen, ekonomi och finanser, kommersiella och vetenskapliga aktiviteter och annan information som kan tänkas vara kurspåverkande. Vi hänvisar generellt till bolagets publika informationsgiving för den typen av frågor, varför inkommande mail med sådana frågor inte heller kommer att besvaras enskilt. 

Kontakta oss

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Informationen hanteras enligt vår integritetspolicy