Migrän

Migrän är det tredje vanligaste sjukdomstillståndet i världen. En av sju människor drabbas någon gång under livet. De som lider av kronisk migrän – det vill säga som har minst femton huvudvärksdagar varav migrän minst åtta dagar per månad – måste ofta begränsa sina liv och ta mediciner med svåra biverkningar. Man kan normalt inte arbeta under ett migränanfall, vilket ger stora kostnader för samhället i form av både sjukvård och produktionsbortfall.

Chordate Medicals Ozilia® Migraine-metod är CE-märkt för förebyggande behandling av kronisk migrän hos vuxna över 18 år, och säljs på utvalda europeiska marknader samt i Israel. I augusti 2021 började Ozilia® Migraine-behandlingen användas för behandling av kronisk migrän i reguljär klinisk praktik i Sverige.

Mer om migrän

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar och bara i Sverige lider 1,4 miljoner människor av migrän i någon form. Räknar man globalt handlar det om strax över en miljard människor. Men vad är egentligen migrän?

I Migränskolans fyra delar kan du läsa om allt som har med migrän att göra, varför det uppstår, vilka som drabbas, hur samhället påverkas av det och vilka behandlingar som finns?

Migränskolan del 1: Vad är migrän?

Migränskolan del 2: Behandlingar och forskning

Migränskolan del 3: Samhällsaspekter och kostnader

Migränskolan del 4: Marknaden för migränbehandlingar

Vad säger expertisen?

Ozilia® Migraine är högintressant för de patienter som inte har effekt av nuvarande behandlingar

jan-aake-aakesson-neurolog

Jan-Åke Åkesson, Neurolog

Jan-Åke Åkesson är neurolog och kommer dagligen i kontakt med patienter som lider av kronisk migrän. Jan-Åke var en av prövningsläkarna i en tidigare klinisk studie som genomfördes i Sverige. För honom är Ozilia® Migraine framför allt en möjlighet att behandla de patienter som idag inte får hjälp av befintliga behandlingar.

Vad skulle det innebära för dig som neurolog om Ozilia® Migraine började användas mot migrän?

– Det skulle innebära att ytterligare en grupp patienter får förebyggande behandling. När de nya CGRP-antagonisterna kom, trodde många att gåtan var löst. ’Här har vi något som hjälper för alla’, trodde man. Men så är det inte. Det finns ett stort antal patienter som inte får någon effekt av det heller. Att då ha en annan behandlingsmetod med en helt annan behandlingsmekanism, det är högintressant för de patienter som inte har effekt av nuvarande behandlingar.

Vilka fördelar ser du med Ozilia® Migraine jämfört med de existerande behandlingar som finns?

– Det är lite svårt att säga vilka doser man ska använda och hur ofta eller hur länge man ska behandla. Med botox behandlas man med cirka 20-30 injektioner var tredje månad, och det är många som upplever det som en smidig behandling, i alla fall jämfört med att äta tabletter varje dag. Men det är andra som tycker att det är väldigt besvärligt att få så många stick. Den här behandlingen är ju ganska intensiv just när den genomförs, men man gör det inte varje dag. Jag ser det som ett tänkbart alternativ om de andra behandlingarna inte hjälper. Jag har också en bestämd känsla av att det kan hjälpa de som upplever besvär från bihålor och näsa mellan migränattacker.

Hur känns det? Gör det ont?

– Det gör väl inte direkt ont, men det upplevs som obehagligt. Det blir en reaktion i näsan med klåda och man blir lite tårögd. Men jag kan inte minnas att det var någon patient som ville avstå från behandlingen.

För frågor om Chordates aktiekurs eller andra investeringsrelaterade ämnen, vänligen se om svaret finns här.

För frågor om Ozilia®-behandlingens medicinska effekter, vänligen se om svaret finns här.

För att komma i kontakt med Chordate gällande andra frågor, använd formuläret här bredvid. Vi gör vårt bästa för att svara så snabbt som möjligt.

Vänligen notera att MAR reglerna (marknadsmiss-bruksförordningen) förhindrar oss att lämna uppgifter till enskilda frågeställare om sådant som rör aktien, aktiekursen, ekonomi och finanser, kommersiella och vetenskapliga aktiviteter och annan information som kan tänkas vara kurspåverkande. Vi hänvisar generellt till bolagets publika informationsgiving för den typen av frågor, varför inkommande mail med sådana frågor inte heller kommer att besvaras enskilt. 

Kontakta oss

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Informationen hanteras enligt vår integritetspolicy